29/06/2023

Pride-kuukausi 2023– lesbotoimarin välitilinpäätös

Pride-kuukausi on hieman yli puolenvälin ja sateenkaariliput liehuvat katukuvassa, kaulanauhoissa ja yritysten logoissa. Silti löydän itseni kysymässä, missä ovat työelämän homot, transihmiset ja muutLGBTQIA+ yhteisön jäsenet?

Miksei heitä näy Teams-tapaamisissa ja rekrytointihaastatteluissa? Missä he ovat yrittäjätapaamisissa, Exec- foorumeilla ja johdon verkostoitumisissa? Voihan olla, että heitä on, mutta keskustelut ovat hyvin hetero- ja cisnormatiivisia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja sosiaali- ja terveysministeriön kirjoittamassa tasa-arvobarometreihin perustavassa analyysissa nostetaan esille tasa-arvon olevan yhteiskunnallisestihyväksytty arvo, jota vastaan on harva, mutta sen käytännön toteutuminen on edelleen heikkoa jaedistäviä toimenpiteitä vastaan on huomattavasti enemmän ihmisiä. Tätä paradoksia on pystyttypurkamaan huonosti (Teräsaho & Närvi, 2019).

Olen itse onnellisessa asemassa pystyessäni kertomaan avoimesti seksuaalisesta suuntautumisestanija perhejärjestelyistäni niitä häpeämättä. On toki oma valintani tehdä niin ja valinnalla on ollutuseissa tilanteissa seurauksia siihen, miten minut on kohdattu ja esimerkiksi uskottavuuteeniyrityksen toimitusjohtajana.

Ihmiset ympäri maailman ovat kertoneet kohtaamastaan kohtelusta myös Pride-ally-yrityksissä ja yhteisöissä. On valitettavaa nähdä, että kaikkia ei olla vieläkään valmiita hyväksymään omana itsenään, juuri sellaisena kuin he ovat ja sitä ei muuta sateenkaarenväriset logot Linkkarissa.

SwanIT:llä kasvetaan sellaisenaan kuin ollaan

Lesbotoimarina ja ensisijaisesti ihmisenä olen tehnyt kaikkeni sen eteen, että yrityksessämme on turvallista jokaisen ihmisen olla, työskennellä ja kasvaa ammatillisesti juuri sellaisena kuin itse on. Se on johtanut paikoittain vaikeisiin keskusteluihin ja jyrkkiin valintoihin, mutta sen kaiken tuloksena on syntynyt kulttuuri, jossa jokaiselle on selvää jo rekrytointivaiheessa mikä meillä on homman nimi.

Miten kohtaat homon? Entä ihmisen, jonka sukupuolesta et ole varma? Kuten kenet tahansamuutkin! Puhu säästä tai viikonlopusta. Mikäli pakottava tarve iskee kysyä toisen ihmisensukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta, kysy sen sijaan itseltäsi: Miksi minun pitäisi tietää? Mikä oikeuttaa minut kyseiseen tietoon?

Todellinen ”Ally” luo jokaiselle ihmiselle turvallisen ympäristön, jossa ei sallita puhuttavankenestäkään alentavasti tai halveksivasti, rajoiteta kenenkään ammatillisia mahdollisuuksia taitehtäviä seksuaalisuuden, sukupuoli-identiteetin, ulkonäön tai muun perusteella, juhlitaanmoninaisuutta ja puututaan epäkohtiin ankarasti ja matalalla kynnyksellä.

Jätän tähän loppuun teille kaikille Pride-lipun alla työskenteleville yrityksille ja henkilöille välipalaksipähkinän purtavaksi ja helpon Pride-pesunkestävyystestin.

  • Miten teillä puututaan loukkaavaan käytökseen tai alentavaan puheeseen? Saako teillä homotella tai halventaa transihmisiä?
  • Mitä toimenpiteitä olet(te) tehneet aidosti turvallisen ympäristön rakentamiseksi?
  • Näkyykö teillä sateenkaari-ihmisiä? Ovatko he anteeksipyytämättömästi omana itsenään myös työpaikalla tai asiakkaillanne?
  • Mitä mieltä olisit, jos Suomen seuraava presidentti olisi transihminen?


Tuulia Virhiä,
SwanIT:n toimitusjohtaja