Läppärien 3 vuoden leasing-sopimus on silmänkääntötemppu – yrityksille se tulee kalliiksi
Tuulia Virhiä
Läppärien kolmen vuoden leasing-malli on silmänkääntötemppu, joka on luotu markkinoille vain bisnesmielessä – ympäristöstä välittämättä. Se on järkevää leasing-firmoille, mutta huono ratkaisu yrityksille, kirjoittaa SwanIT:n toimitusjohtaja Tuulia Virhiä.
Minun ja SwanIT:n missiona on muuttaa koko IT-alan markkinaa. Se tarkoittaa ajatusmuutosta – ihan yritysten johtoportaissa ja kaikissa ihmisissä, jotka käyttävät IT:tä. IT nähdään edelleen erillisenä ympäristöasiana, jota ei edes ajatella. Vai milloin viimeksi teidän yrityksessänne mietittiin IT-alan vastuullisuutta? Aivan. Se on inhimillistä.
Me teemme IT:llä valtavasti hienoja asioita, jolla saamme muut toimialat vihreämmäksi, esimerkiksi vihreä siirtymä IT:n kautta sekä digitalisaatio. Mutta olemme unohtaneet kokonaan, että tämä meidän IT-alamme itsessään on todella ympäristöraskas. Meillä on kaikilla joka päivä laitteita käsissämme, ja näille laitteille on muodostunut kertakäyttökulttuuri.
Yritysmaailma on luonut vääristyneet prosessit
Nämä prosessit kertakäyttökulttuuriin on luotu yritysmaailmassa. Tarkoittaen sitä, että laitteita vaihdetaan usein ja niihin halutaan kaikki uudet herkut, vaikka ominaisuudet eivät enää muutu suuresti vuositasolla. Me haluamme muuttaa koko tämän prosessin Suomessa ja myös maailmalla.
Ensiarvoisen tärkeää onkin, että yrityksen IT-johto ymmärtää, ettemme voi enää ylläpitää nykyisenkaltaista kertakäyttökulttuuria. Laitteet ovat työvälineitämme, mutta niitä on pystyttävä pitämään käytössä mahdollisimman pitkään – ihan kuin teollisuudessa käytetään tuotantolaitoksia.
Myös yritysten työntekijöillä on suuri mahdollisuus olla muutoksentekijöitä. Me saisimme tehtyä jo todella suuren ympäristöteon, jos käyttäisimme laitteitamme vaikkapa vuoden pidempään.
(artikkeli jatkuu kuvan alla)
Nämä asiat ovat pielessä laitteiden leasing-sopimuksissa
1) Ympäristö ei tykkää
Kärjistetysti sanottuna leasing-sopimuksissa on kaikki pielessä. Kun ostetaan uutta tilalle uutta, ei ympäristö tykkää sellaisesta lainkaan. Se on vastuullisuuden vastakohta. Sen sanoo jo maalaisjärki.
2) Hukkaat aikaa
Sinulla menee hirveästi aikaa, kun parin kolmen vuoden välein vaihdetaan uusia laitteita. Kaikki tiedostot täytyy siirtää uusiin laitteisiin, ja vielä arvailla, mitä kaikkea jää lopulta talteen. Mieti vaikka puhelintasi, jossa on kaikki perheesi kuvat, videot ja muistot muutaman vuoden ajalta. Sinun pitää aina arvuutella, siirtyvätkö muistot uuteen puhelimeen.
Organisaation näkökulmasta se on hurja ja kallis rumba vaihtaa suuri määrä ehjiä laitteita. Täytyy neuvotella työntekijöiden kanssa, että minä päivänä kukin tuo laitteensa toimistolle, kun ne laitteet on nyt vaan pakko antaa pois, koska leasing-sopimus niin sanoo. Vain yhden aikasyöpön mainitakseni.
3) Menetät rahaa
Ostat uuden tilalle uutta ja kallista. Miksi ihmeessä? Kolmen vuoden leasing-malli on silmänkääntötemppu, mikä on luotu markkinoille bisnesmielessä. Se on järkevää leasing-firmoille, ei kenellekään muulle. Sillä ei ole mitään tekemistä enää nykyajan kanssa.
Kustannushyöty on aivan valtava, kun organisaation ei tarvitsekaan ostaa parin vuoden välein uusia älypuhelimia ja läppäreitä. Isoista organisaatioista puhuttaessa siinä säästetään jopa satojatuhansia euroja kuukaudessa! Pienemmissä organisaatioissa tonneja kuukaudessa.
—
LUE MYÖS: IT-ala on ympäristökatastrofi – nyt on aika toimia vastuullisesti
Varaa ilmainen konsultointipalaveri – ja kerromme lisää
Taloudellinen hyöty on siis todella merkittävä, kun yritys siirtyy vastuulliseen IT-toimintatapaan. Näissä jokaisessa vaiheessa SwanIT on se asiantuntijataho, joka kertoo suoraan, milloin laitteet vanhenevat ja mitkä laitteet kannattaa ihan oikeasti vaihtaa.
Ota matalalla kynnyksellä yhteyttä ilmaiseen kartoituspalaveriin. Viedään yrityksenne vastuullisimpien ja taloudellisesti järkevimpien laitehankintojen äärelle.