02/05/2024

IT-ala on ympäristökatastrofi – nyt on aika toimia vastuullisesti

Tuulia Virhiä

Laitetaan faktat heti tiskiin. Me läntisen maailman hyväosaiset tekijät käymme kehittyvissä maissa ryöväämässä heidän mineraalinsa ja materiaalinsa, jotta saamme rakennettua oman IT-infrastruktuurimme. Me teemme IT:llä mahtavia asioita, jolla saamme muut toimialat vihreämmäksi. Mutta samalla olemme unohtaneet kokonaan, että tämä meidän IT-alamme itsessään on todella ympäristöraskas.

Urani aikana, erityisesti kehittyvissä maissa, olen nähnyt IT:n pimeän puolen. Kiersin vuosikymmenen ajan pitkin kehittyviä maita, pääasiassa Afrikassa, Aasiassa ja Latinalainen Amerikassa, missä tein paljon IT-hankkeita eri organisaatioiden kanssa. Siellä näin omin silmin, missä tässä maailmassa on kyse.

Me menemme sinne ryöväämään heidän mineraalinsa ja metallinsa, mistä meidän IT:mme rakennetaan. Viemme heidän materiaalinsa pois, käytämme ne elektroniikkana ja lopuksi dumppaamme takaisin kehitysmaihin ongelmajätteeksi. Jätteenä ne vahingoittavat maaperää ja vesistöä, eli siis paikallisten väestöjen terveyttä.

Ja se kaivosteollisuus on oikeasti karua katsottavaa, kun näkee, mitä se tekee sille yhteiskunnalle. Meille täällä läntisessä maailmassa on kehittynyt kertakäyttökulttuuri, jossa käytämme laitteita vain joitakin vuosia, jonka jälkeen myymme ne mukamas hyväntekeväisyytenä jonnekin. Ja maissa, minne nämä vähän käyttämämme laitteet päätyvät, ei ole olemassa minkäänlaista kierrätystä.

Pienet lapset polttavat käytettyjä laitteitamme

Toisin sanoen nämä laitteet päätyvät vesistöihin. Ja mikä karuinta, siellä nuoret ihmiset, yleensä lapset, polttavat niitä laitteita kaatopaikalla ja yrittävät löytää jotain materiaalia talteen. Eli tavallaan me viemme heidän materiaalinsa pois, tuomme ne tänne kertakäyttökulttuuriimme, käytämme niitä hetken ja sitten viemme ympäristö- ja terveysongelmat takaisin sinne kehitysmaihin.

Eihän tällaisessa ole mitään järkeä. Uskon, että suurin osa ihmisistä ei tule ajatelleeksi tätä, ja minun tehtäväni on tuoda tätä kestämätöntä yhtälöä kaikkien tietoisuuteen.

Vastuumme tässä IT:ssä on unohtunut kokonaan. Me katsomme laitteitamme, esimerkiksi läppäriämme ja älypuhelintamme, vain jotenkin hienoina juttuina. Ja haluamme uutta kamaa koko ajan. Täällä länsimaissa kolmen vuoden leasingmallisysteemi on aivopessyt meidät, koska ajatusmaailmamme mukaan ne laitteet eivät enää toimi tietyn ajanjakson jälkeen.

Kyllä ne laitteet toimivat, koska ne halutaan myydä – eli niillä on aina se toinen elinkaari. Mutta meidän pitäisi käyttää itse se elinkaari loppuun täällä ja sitten asianmukaisesti kierrättää.

Yhdessä voimme pysäyttää IT-alan ympäristökatastrofin

Ympäristö- ja ihmisoikeusarvot, näiden esille tuominen ja uusien kestävimpien prosessien toteuttaminen ovat loistaneet liian kauan poissaoloillaan IT-maailmassa.

Aiemman urani IT-hankkeeni kehittyvissä maissa olivat elämäni suurin herätys. Siellä tajusin, että olemme tekemässä ympäristökatastrofia ja ihmisoikeusloukkauksia. Ja tämä pitää muuttaa. Jonkun se pitää lähteä tekemään.

Ja kun se kokemus oli itselläni niin vahva, en nähnyt mitään muuta vaihtoehtoa kuin lähteä muuttamaan maailmaa. Tämän takia perustin SwanIT:n vuonna 2017 näyttääkseni, että vaativat IT-ratkaisut ja -prosessit voidaan tehdä kestävällä tavalla. Ja paremmin kuin koskaan!

Varaa ilmainen konsultointipalaveri – ja kerromme lisää

Ota matalalla kynnyksellä yhteyttä ilmaiseen kartoituspalaveriin. Viedään yrityksenne vastuullisimpien ja taloudellisesti järkevimpien laitehankintojen äärelle.

Ota yhteyttä

Tuulia Virhiä

CEO & Founder
tuulia.virhia@swanitgroup.com