01/06/2024

Lesbotoimarin näkökulma: ”Vähemmistöjä ei oteta kovin hyvin huomioon työsuhteen alkuvaiheessa”

Tuulia Virhiä


Pride-kuukausi 2024 käynnistyy lauantaina 1. kesäkuuta. SwanIT:n lesbotoimarina koen, että yrityksissä olisi sisäisen koulutuksen ja keskustelun paikka, jotta yhdenvertaisuus todella voisi toteutua jatkossa.

Tein jo kauan aikaa sitten valinnan, että kerron työelämässä avoimesti seksuaalisesta suuntautumisestani ja perhejärjestelyistäni – täysin häpeämättä. Se ei ole ollut aina helppoa, sillä uskottavuuttani IT-yrityksen toimitusjohtajana on usein kyseenalaistettu, jonka lisäksi olen kokenut väheksyntää monenlaisissa kohtaamisissa.

On hienoa nähdä sateenkaarilla täytettyjä yritysten logoja Priden-kuukauden aikana ja rohkeita kannanottoja vähemmistöjen puolesta. Todelliset arvot mitataan silti työyhteisöjen jokapäiväisessä arjessa. Valitettava fakta kuitenkin on, ettei kaikkia ihmisiä olla vieläkään valmiita hyväksymään juuri sellaisenaan kuin he ovat.

Tätä tapahtuu tietoisesti mutta yleensä puhtaasti tiedostamatta. Kollektiivinen muutos perinteisissä ajattelumalleissa voisi olla valtava askel yhdenvertaisuuden kasvattamiseen.

Missä ovat avoimesti homot työelämässä?

Usein uusiin työkavereihin tutustuminen aloitetaan kysymällä perheestä. Lähtökohta ja oletus lähes aina on se perinteinen perhemalli, eli mies ja nainen sekä mahdollisesti lapsia. Kysyjillä ei varmasti usein ole vähätteleviä aikeita, vaan ennemminkin kyvyttömyyttä astua vähemmistön edustajan saappaisiin.

Kuitenkin tämä aiheuttaa ahdistusta, jos uusi työntekijä sattuu olemaan vähemmistön edustaja. Kaapista ulos tulemista suunnittelevat saattavat mennä uudelleen visusti kaappiin työelämässä. Tätä on myös tutkittu, ja valitettava tosiasia on, että asiat eivät ole edelleenkään muuttuneet.

Eli työympäristöt eivät ota kovinkaan hyvin huomioon vähemmistöjä ainakaan työsuhteen alkuvaiheessa.

Jos mietit, voiko tämä olla totta, niin voidaan esimerkiksi miettiä, missä ovat avoimesti homot erityisesti IT-alalla tai muuten miesvaltaisemmilla aloilla? Niinpä. Se kertoo, että meillä on suomalaisessa työelämässä vielä paljon tehtävää.

Koulutusta ja keskustelua työyhteisössä

Lesbotoimarina ja ensisijaisesti ihmisenä olen tehnyt kaikkeni sen eteen, että yrityksessämme SwanIT:ssa on turvallista jokaisen ihmisen olla, työskennellä ja kasvaa ammatillisesti juuri sellaisena kuin on. Se on johtanut toisinaan vaikeisiin keskusteluihin ja koviin valintoihin, mutta sen kaiken tuloksena on syntynyt kulttuuri, jossa jokaiselle on selvää jo rekrytointivaiheessa, mikä meillä on homman nimi.

Pride-kuukauden hengessä toivoisin työyhteisöihin kouluttamista ja keskustelua. Ei niinkään uusille työntekijöille, vaan jo töissä oleville.

Miten luoda sellainen paikka, minne on mukava tulla, vaikka joku työntekijä ei siihen perinteiseen perhe- tai elämisen malliin sovellukaan? Miten kohtaan homon tai vaikka transihmisen? Entä ihmisen, jonka sukupuolesta et ole varma?

Kuten kenet tahansa muunkin. Voit puhua vaikka säästä, harrastuksista tai viikonlopusta. Mikäli pakottava tarve iskee kysyä toisen seksuaalisesta suuntautumisesta, kysy sen sijaan itseltäsi: Miksi ihmeessä minun pitäisi tietää?

Pride 2024 – teemoina rauha ja toivo

Rauha on kaikkien yhteiskuntien ja yksilöiden oikeus. Toivoa tarvitsemme erityisesti silloin, kun rauha ei ole itsestäänselvyys. Toivo valaa uskoa tulevaisuuteen sekä ennen kaikkea antaa voimaa tavoitella meille kuuluvia oikeuksia ja oikeudenmukaisempaa maailmaa.

Ihmisoikeuksien merkitys korostuu aikana, jolloin epävarmuus ja konfliktit koettelevat kaikkia, mutta etenkin jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä. Toivo on yhteisössä, toisissa ihmisissä. Rauha ja toivo syntyvät tekojen kautta, ylpeydellä ja yhdessä. (Lähde: Helsinki Pride)

Pride-kuukausi huipentuu lauantaina 29. kesäkuuta järjestettävään Helsinki Pride -kulkueeseen ja -puistojuhlaan. Kyseessä on iloinen ja värikäs mielenilmaus yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden puolesta. Kulkueessa jokaisella on oikeus olla juuri sellainen kuin on. Pidetään yhdessä huoli, että myös kulkueen ulkopuolella jokaisena päivänä.

— —

LUE MYÖS: The IT industry is an environmental disaster – it's time to act responsibly (in Finnish)

Kiinnostuitko aiheesta? Keskustelen mielelläni lisää:

Tuulia Virhiä

CEO & Founder
tuulia.virhia@swanitgroup.com