10/04/2024

Suomen ylikulutuspäivä on jo 12. huhtikuuta – tätä se tarkoittaa


Tiesitko, että Suomen ylikulutuspäivä 2024 on perjantaina 12. huhtikuuta? Me SwanIT:llä teemme töitä sen eteen, että saisimme työnnettyä sitä päivää eteenpäin. Missionamme on muuttaa koko IT-markkinaa – ja se onnistuu IT-kiertotalouden avulla.

Suomen ylikulutuspäivä tarkoittaa sitä, että kulutuksemme ylittää jo tässä vaiheessa vuotta maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja. Ikävä fakta on se, että me suomalaiset olemme maailman eniten kuluttavien joukossa, sillä kulutamme noin nelinkertaisesti sen määrän, mikä olisi maapallon rajoissa kestävää. 

SwanIT:n koko toiminnan tarkoitus on luoda vaihtoehto perinteiselle ajattelulle IT-infraratkaisuissa. Tekemisessämme yhdistyvät vastuullinen ja ympäristöystävällinen toiminta, vahva kokemus sekä vuosikymmenien asiantuntemus IT-alalta.

IT nähdään edelleen erillisenä ympäristöasiana, jota ei edes ajatella. Vai milloin viimeksi teidän yrityksessänne on mietitty IT:n vastuullisuutta? Se on inhimillistä.

”Me teemme IT:llä valtavasti hienoja asioita, jolla saamme muut toimialat vihreämmäksi, esimerkiksi vihreä siirtymä sekä digitalisaatio. Mutta olemme unohtaneet kokonaan, että tämä meidän IT-alamme itsessään on todella ympäristöraskas”, kuvailee SwanIT:n toimitusjohtaja Tuulia Virhiä.

”Meillä on kaikilla joka päivä laitteita käsissämme, ja näille laitteille on muodostunut kertakäyttökulttuuri. Ostamme uutta uuden tilalle parin kolmen vuoden välein. Tämän lisäksi raaka-aineet eivät päädy kiertoon. Nämä ovat isoja ongelmia, joita me olemme ratkaisemassa”, Virhiä jatkaa.

LUE LISÄÄ: Kiertotalous IT-maailmassa – yritykselle loistava tapa säästää aikaa ja rahaa

Ylikulutuspäivä on laskennallisesti se päivä, jona ihmisten ekologinen jalanjälki ylittää maapallon biokapasiteetin, eli kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä.

WWF Suomi

Suomen ylikulutuspäivä on jo huhtikuussa


Kuten alla olevasta kuvasta voimme havaita, niin eihän tämä kovin hyvältä näytä. Suomessa ylikulutuspäivä vuonna 2024 on tosiaan huhtikuun 12. päivä. Esimerkiksi Norjassa on täsmälleen sama päivä, ja Ruotsissa reilu viikko myöhemmin.

Suomen ylikulutuspäivät tällä vuosikymmenellä:

5.4.2020
10.4.2021
31.3.2022
31.3.2023
12.4.2024

Lähde: Earth Overshoot Day
Lähde: WWF Suomi