22/01/2024

Jopa 99 prosenttia läppärien materiaaleista voidaan kierrättää

IT-alan vastuullisuudesta puhutaan edelleen yllättävän vähän. Suurimpana syynä lienee ihmisten tietämättömyys, ja me SwanIT:llä olemme lisäämässä tietoisuutta. Me teemme IT:llä mahtavia asioita, jolla saamme muut toimialat vihreämmäksi. Mutta olemme unohtaneet kokonaan, että tämä meidän IT-alamme itsessään on todella ympäristöraskas.

Suomesta lähtee yli viisi miljoonaan kiloa elektroniikkajätettä joka vuosi. Laittomasti. Ja tuo lukema on pystytty todentamaan, eli todellisuudessa luku on varmasti paljon isompi.

Toinen merkittävä maailmanpoliittinen luku on se, että EU hankkii 98 prosenttia kriittisistä maametalleista ja mineraaleista Kiinasta. Kiina hakee valtaa, ja sillä on EU-alueen elektroniikkateollisuudessa tosi iso valta. Ja se valta pitäisi purkaa. Materiaalit ovat meillä täällä jo. Meillä on tosi paljon materiaalia, mitä voisimme käyttää hyväksi, mutta emme käytä.

Kolmas surullisen mielenkiintoinen luku on se, että myymme puoli miljoonaa yritysläppäriä ulkomaille vuosittain – ainoastaan bisnesmielessä. Mehän menetämme jo pelkästään siinä koko kiertotalouden ajatus. Me emme saa sitä materiaalia enää toiseen kiertoon luultavasti ollenkaan.

Jopa 99 prosenttia läppärien materiaaleista voi kierrättää

Neljäs mielenkiintoinen luku on se, että teoreettisesti pystyisimme ottamaan 99 prosenttia läppärien materiaaleista talteen. Tietysti riippuu toimijasta, mutta sinun ja minun läppärissä on valtava määrä tärkeää materiaalia kiertoon. Muovit, lasit ja esimerkiksi konfliktimineraaleista kulta, tina ja sinkki. Iso osa on emolevyllä.

Ja kun mietitään tämänhetkisiä maailmanlaajuisia lukuja, niin ainoastaan 15 prosenttia elektroniikkajätteestä saadaan otettua talteen ja kierrätykseen. Siinä on aika iso kuilu todellisuuden ja potentiaalin välillä.

Me SwanIT:llä haemme tarvittaessa yritysten varastoissa lojuvat elektroniikkajätteet parempaan hoivaan – vastuullisesti.

Varaa ilmainen konsultointipalaveri – ja kerromme lisää

Taloudellinen hyöty on siis todella merkittävä, kun yritys siirtyy vastuulliseen IT-toimintatapaan. Näissä jokaisessa vaiheessa SwanIT on se asiantuntijataho, joka kertoo suoraan, milloin laitteet vanhenevat ja mitkä laitteet kannattaa ihan oikeasti vaihtaa.

Ota matalalla kynnyksellä yhteyttä ilmaiseen kartoituspalaveriin. Viedään yrityksenne vastuullisimpien ja taloudellisesti järkevimpien laitehankintojen äärelle.