08/07/2024

Huomioi nämä 3 asiaa, kun yrityksesi siirtyy moderniin laitteiden elinkaarimalliin

Kun yritykset hankkivat laitteita, se tehdään yleensä kahdella tavalla – joko kyseessä on suorahankinta- tai leasing-malli. Tässä tekstissä kerron kolme asiaa, jotka yrityksen kannattaa ainakin huomioida siirryttäessä moderniin laitteiden elinkaarimalliin.

Meidän palvelumallissamme viemme IT-laitteiden hankintaprosessin datapohjaiseen päätöksentekoon. Samalla yritys pääsee mukaan kiertotalouteen. Datapohjaisessa analyysissä pystymme tarkasti tutkimaan, missä kunnossa laitteet ovat ja suosittelemaan tämän pohjalta laitteiden vaihtoajankohtia. Optimoimalla laitteiden elinkaarta yritys säästää samalla rahaa – ja tekee sen vastuullisesti.

Leasing-mallin pituus on yleisimmin 2–4 vuotta. Käyttöajan jälkeen laite palautuu usein takaisin leasing-yhtiölle, vaikka se olisi vielä täysin toimiva. Tämä ei ole millään tavalla kestävää eikä taloudellisesti järkevää toimintaa yrityksen itsensä kannalta.

Kun suunnittelette siirtymistä moderniin laitteiden elinkaarimalliin, kannattaa pohtia muutamaa oleellista asiaa.

1) Millä perusteella vaihdatte laitteitanne

Ensimmäisenä kannattaa selvittää, miten kauan laite on keskimäärin käytössä työntekijöillänne. Ja vaihtaessanne laitteitanne miten moni laitteista oikeasti olisi vielä siinä kunnossa, että niitä voisi käyttää pidempään.

Millä perusteella ylipäätään vaihdatte laitteitanne? Onko tapana aina odottaa viime tinkaan siihen asti, että käyttäjä itse joutuu ilmoittamaan laitteen olevan jollain tavalla viallinen. Tällaisissa tapauksissa laite usein hätäpäissään uusitaan heti, sillä työnteko on voinut jo kärsiä liikaa.

Toinen hyvin yleinen syy uusia laite on yksinkertaisesti kalenteri, eli katsotaan laitteen ikää sen sijaan, että katsottaisiin laitteen kuntoa. Vaikka laite olisi erittäin toimiva, häämöttää kalenterissa jo lukkoon lyöty päivä esimerkiksi kolmen vuoden päähän, jolloin pitäisi vaihtaa tietty määrä laitteita.

Tämä taas ei oikeasti perustu mihinkään muuhun kuin siihen, että laite on nyt vaan ollut sen ennalta sovitun kolme vuotta käytössä – siispä se vaihdetaan uuteen. Laitevaihto ei perustu todelliseen ongelmaan, vaan tässä mallissa voittavat ainoastaan leasing-yhtiöt.

Laitteiden todellinen kunto kannattaa siis selvittää ennen laiteuusintojen tekemistä. Ja todellinen kunto saadaan tehtyä teknologian ja asiantuntijoidemme avulla – kustannustehokkaasti.

Tähän meillä on olemassa älykäs ja turvallinen tapa päästä liikkeelle. Kutsumme sitä työasemien kuntotarkastukseksi (Workstation Health Check). Pidennämme yrityksen laitteiden käyttöikää keskimäärin 1–2 vuodella, ja näin yritys säästää sievoisen summan rahaa laitehankintakustannuksissa, kun uusimistarve onkin ollut odotettua pienempi.

2) Mitkä asiat laitteen elinkaarihallinnassa haluatte tehdä itse

Mitkä asiat laitteen elinkaaren hallinnassa yritys haluaa tehdä itse ja mitkä asiat voisi tehdä kumppani. Me avustamme asiakasta esimerkiksi jo laitteiden valintavaiheessa, jossa suosittelemme sopivia laitteita huomioiden yrityksen bisneskenttä ja käyttäjien tarpeet. Teemme tarvittaessa myös tilaukset, toimitukset sekä esiasennukset.

Kun yritys miettii, mitä toimenpiteitä sen kannattaa tehdä itse, on laitteen asennus yksi keskeinen asia, jonka ulkoistamista kannattaa pohtia. Monesti kustannustehokkain tapa on antaa kumppanin tehdä kaikki asennustoimenpiteet. Laitteita ei edes tarvitse lähettää asennettavaksi minnekään tai pyytää ketään asentamaan niitä paikan päälle – tämä kaikki voidaan nimittäin tehdä pilvessä älykkäästi ja ympäristöystävällisesti.

Kaikessa tekemisessämme tärkeänä prioriteettina ovat myös laitteiden mahdollisimman hyvät vastuullisuus- ja ympäristöarvot (kuten CO2-päästö- ja energiankulutusarvot).

Mitä muuta vastuullisuus sitten tarkoittaa? Esimerkiksi sitä, pystyykö ja osaako yritys seurata laitteiden kunnon, käytön ja kustannusten lisäksi niiden päästöjä. Ja kun se laite joskus poistuu käytöstä, onko tiedossa, mihin se päätyy?

Jos tiedetään, että laite menee kierrätettäväksi, minne se tarkalleen ottaen päätyy? Murskataanko laite vai otetaanko sieltä kaikki mahdollinen materiaali talteen ja pyritään siten hyötykäyttämään materiaalia vielä eri teollisuuden aloilla?

Nämä ovat kysymyksiä, joita yritysten tulisi ja pitäisi pohtia modernissa laitepalvelumallissa. Nimittäin EU on jo alkanut vaatia yrityksiltä vastuullisuusraportointia. Meidän työtämme on myös auttaa IT-päästöjen raportoinnissa, mittaamisessa ja seuraamisessa.

3) Kevyellä kuntoarviolla pääsette jo alkuun

Siirtyminen moderniin laitteiden elinkaarimalliin ei tarvitse olla massiivinen projekti, vaan ennen kaikkea tarveperusteinen. Liikkeelle voi lähteä hyvin pienesti, vaikka ihan yhdestä yksittäisestä laitteesta. Tällöin on myös helpompi jatkaa vaiheittain eteenpäin.

Siirtymä voidaan siis tehdä hallitusti, eikä siten, että heti olisi pakko vaihtaa tai päivittää isoa laite-erää. Toki jos yrityksellä on tarpeita isommalle laite-erän päivitykselle, on se silloin ehdottomasti kustannustehokasta.

Modernissa laitteiden elinkaarimallissa laitevaihdot perustuvat älykkäästi tuotettuun dataan. Ja mikä hienointa – tämä on samalla ympäristölle kestävämpää.

Kuntoarvio perustuu aina dataan, ei mututuntumaan. Katsomme laitteita yksilöinä, emmekä keinotekoisena kalenteriaikana. Tällöin yritys säästää keskimäärin 30 prosenttia laitekuluissa.

Huomioitavaa on myös se, ettei laitteita ali- tai ylimitoiteta, vaan valitaan laadukas laite yksilöllisesti juuri käyttäjälle sopivaksi. Esimerkiksi uusimmissa Windows Pro -versioissa laitteet alkavat todennäköisesti hidastella hyvin nopeasti, mikäli laitteessa on liian vähän muistia niiden hankintahetkellä.

Avullamme koko IT-laitteiden elinkaari hoidetaan vastuullisesti ja älykkäästi alusta loppuun. Näin ollen pystymme puhumaan aidosti kiertotaloudesta.

— —

LUE MYÖS: Mitä kiertotalous tarkoittaa IT-maailmassa?

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä, niin palaamme asiaan: