Vastuullinen palvelulaite on kiertotaloutta tehostava valinta

SwanIT Group tehostaa yritysten elektroniikan kierrätystä. Suomalainen yritys toimittaa verkkoratkaisut ja IT-laitteet kuukausihinnoiteltuina palvelutuotteina ja kierrättää laitteet sopimuskauden päätyttyä.

TEKSTI TUOMAS I. LEHTONEN | KUVA JOONA RAEVUORI

SWANIT GROUPIN PERUSTAJA JA TOIMITUSJOHTAJA TUULIA VIRHIÄ KERTOO PALVELUTUOTTEEN OLEVAN PAITSI EKOLOGINEN, MYÖS YRITYKSEN ARKEA HUOMATTAVASTI HELPOTTAVA VALINTA.

SwanIT:n perustaja ja toimitusjohtaja Tuulia Virhiä on seurannut huolestuneena IT-laitteiden kangertelevaa kierrätystä. Monesti laitteita käytetään vain muutama vuosi, jonka jälkeen ne päätyvät yrityksen varastoon pölyttymään. Tilanne ei välttämättä ole sen parempi, vaikka yritys luopuisi laitteista heti käytön päättyessä. Osa IT-laitteiden toimittajista nimittäin myy vanhat laitteet ulkomailla. Käytännössä elektroniikkaromu päätyy monesti kehittyviin maihin ongelmajätteeksi.

– Yritysten varastoissa makaa valtavasti käytöstä poistettuja IT-laitteita. Esimerkiksi yhden pienehkön toimiston varastosta veimme kierrätykseen 1 500 kiloa elektroniikkaromua. Vanhat laitteet pitäisi saada nopeammin kierrätettäväksi, jotta kallisarvoiset jalometallit saataisiin uusiokäyttöön ja paine neitseellisten metallien louhimiseen vähenisi.

Virhiän mielestä kierrätysongelma voitaisiin ratkaista sillä, että yritykset luopuisivat omista laiteostoista ja hankkisivat tarvitsemansa IT-infran kuukausihinnoiteltuna palveluna vastuulliselta toimittajalta. Tällaisessa tapauksessa laitetoimittaja vastaa laitteiden oikeaoppisesta kierrätyksestä. Virhiän perustama SwanIT tarjoaa asiakkailleen juuri tällaista palvelumallia.

Laitteiden ripeä kierrätys

SwanIT valitsee asiakkaille toimitettavat IT-ratkaisut tarkan tarvekartoituksen perusteella. Valinnassa huomioidaan myös laitteiden ympäristöystävällisyys sekä laitevalmistajien toiminnan eettisyys ja vastuullisuus. Palvelukokonaisuus sisältää laitteet, verkkoratkaisujen suunnittelun, asennukset sekä tarvittavat ohjelmistot ja tietoturvaratkaisut. Asiakkaan tukena on koko palvelukauden ajan SwanIT:n etä- ja lähitukipalvelut sekä verkkovalvontakeskus. Lisäpalveluna asiakas voi hankkia käyttöönsä myös SwanIT:n kumppanin tarjoamaa palvelintilaa.

– Tasa-arvo, ihmisoikeudet sekä ekologisuus ja kiertotalouden edistäminen ovat keskeisiä arvojamme. Ne näkyvät myös vahvasti palvelutuotteissamme. Tulevaisuudessa tavoitteemme on omistaa asiakkaidemme käytössä oleva laitekanta kokonaisuudessaan. Kun jokin laite hajoaa, vaihdamme sen välittömästi uuteen. Korjaamme mahdollisuuksien mukaan vanhan laitteen tai hyödynnämme siitä saatavia varaosia. Hyödynnettäväksi kelpaamattomat laitteet toimitamme luotettaville kotimaisille kierrätyskumppaneille kierrätettäväksi, jotta osia voidaan hyödyntää nopeasti uudestaan. IT-laitteiden elektronisista osista voidaan kierrättää jo 99,9 prosenttia ja muoviosistakin merkittävä osa, Virhiä sanoo.

Räätälöitävät palvelut

Palvelutuote on Virhiän mukaan paitsi ekologinen myös yrityksen arkea merkittävästi helpottava valinta. Asiakasyrityksen ei tarvitse käyttää omia resurssejaan IT-laitekannan ylläpitoon ja päivittämiseen. Yritys voi myös luottaa siihen, että IT-infra vastaa aina sen tarpeita. Kuukausihinnoiteltu palvelu helpottaa budjetointia. Läpinäkyvän hinnoittelun ansiosta on helppo laskea, kuinka paljon esimerkiksi yhden uuden työntekijän palkkaaminen lisää yrityksen IT-kuluja.

– Organisaatiorakenteemme on kevyt ja palvelun standardointitaso suuria IT-alan yrityksiä maltillisempi. Pystymme toimimaan vikkelästi ja personoimaan palvelut paremmin asiakkaidemme yksilöllisiin tarpeisiin. Asiakkaitamme myös palvelevat aina tutut yhteyshenkilöt. Olemme saaneet asiakkailtamme kiitosta selkeästä viestinnästä, kyvystä ratkaista haastavia tilanteita ja tavasta hoitaa lupaamamme asia.

Kansainvälistä toimintaa

SwanIT palvelee yli 100 työntekijää työllistäviä pk- ja suuryrityksiä valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. SwanIT:n Espoon ja Tallinnan toimipisteissä asiakkaita palvelee 18 yrityksen omaa työntekijää. Lisäksi asiakkaiden apuna on SwanIT Groupin laaja kumppaniverkosto. 

SwanIT Groupin palvelutarjontaan kuuluvat IT-infrastruktuuri- ja ylläpitoratkaisujen ohella sertifiointipalvelut, joita yritys tarjoaa CertyHub-brändin kautta. CertyHub on Pohjoismaiden johtava sertifiointipalvelujen tarjoaja, joka myöntää muun muassa IT-alan sertifiointeja.

Lähde: https://newspool.fi/vastuullinen-palvelulaite-on-kiertotaloutta-tehostava-valinta/